Hvordan opprette et testament
Arveloven har bestemmelser som bidrar til at arven etter deg blir fordelt på dine arvinger. Men noen ganger kan man ha ønsker om en annen fordeling enn det arveloven legger opp til. Hvordan går du da frem?
Har du livsarvinger (barn/barnebarn osv) er det begrenset hva du kan bestemme i et testament. Ta kontakt med oss dersom du ønsker å få vite mer om hvordan du kan fordele arv i slike tilfeller.
Er du uten livsarvinger står du fritt til å sette opp et testament slik du ønsker. Likevel er det noen formaliteter som må være på plass:
- Du må være over 18 år.
- Du må være ved «sans og samling» ved opprettelsen.
- Testamentet må settes opp skriftlig.
- Testamentet må være signert av deg og av to vitner.
- Vitnene må være minst 18 år og kan ikke være din ektefelle eller samboer, eller være i nær slekt med de som skal arve deg.
- Vitnene må vite at dokumentet de signerer er et testament.
- Du må være tilstede når begge vitnene signerer, men de behøver ikke være tilstede samtidig.
- Testamentet bør være datert.
Det finnes flere typer testament. Man kan skrive testament alene, eller sammen med andre (felles testament og gjensidig testament).
Mange setter opp testament for å hindre konflikter og uvennskap blant etterlatte og arvinger. Et godt gjennomtenkt testament kan forebygge slike konflikter. For å unngå diskusjoner om du som arvelater var «ved sans og samling» anbefaler vi at du innhenter en legeattest som er datert kort tid før testamentet signeres og som bekrefter at du er i stand til å opprette testamentet.
Når testamentet er signert kan det deponeres hos tingretten. Når tingretten får melding om dødsfallet skal tingretten sørge for at testamentet legges frem. Dette er praktisk med tanke på at mange oppbevarer testamenter og andre viktige dokumenter på «et lurt sted», noe som kan medføre at det tar tid før testamentet oppdages.
Ønsker du mer informasjon, eller bistand til å opprette et testament? Ta kontakt med oss så kan vi veilede og bistå.